Samen delen, Samen herinneren

Rouwen vroeger, rouwen nu

In vele culturen zijn rituelen en tradities rondom het verlies van geliefden. Deels zijn die ingebed in religieuze gebruiken. Het gebruikelijkst is om anderen op de hoogte te brengen van een overlijden door middel van een rouwkaart en/of een advertentie in de krant. 

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van internet om een verlies kenbaar te maken. Daarmee is digitaal rouwen sterk in opmars. 

“Rouwen is communiceren. Het lijkt simpel, maar een bericht online gooien kan helpen in het rouwproces. U kunt het zelf online brengen maar u kan het bericht ook van een ander lezen. Delen of lezen kunnen troost brengen”, aldus Rouwdeskundige: Daan Westerink. 

Het uiten van gevoelens vinden veel mensen moeilijk. De drempel om je gevoel, verbijstering, liefde, mee-voelendheid online te tonen is veel lager dan in de gewone wereld. Schrijven is een mooie manier om gevoelens en emoties kwijt te raken en vast te leggen. Het kan het hoofd leeg maken om iets een plek te geven en om te verwerken. Schrijven kan chaos in het hoofd ordenen, duidelijkheid scheppen en helpen bij verwerken. 

"Stilletjes heb ik je hand los moeten laten, maar vergeten doe ik je nooit"

Praktische adressen bij rouwverwerking:

  1. www.landelijksteunpuntrouw.nl
  2. www.steunbijverlies.nl
  3. www.rouwservice-nederland.nl
  4. www.stimuleringsfondsrouw.nl

Hoe start je een digitale herdenkingsplek

Bekijk hoe je een digitale herdenkingsplek kunt starten, vrienden kunt uitnodigen en zelf uw plek kunt onderhouden

Begin nu

Deel de mooie herinneringen

Samen delen in lief en leed en de herinnering aan de overledene levend houden. Dat kan met vooraltijdingedachten.nl

Zo werkt het